Skrivnostne plaže – Četrta postaja – Piran

ČE PREBEREŠ ME DO KONCA, ČAKAJO TE NOVA VRATA.

Naša raziskovalna pustolovščina se začne na Tartinijevem trgu, kjer se pozdravimo in izberemo kapitana. Nato se sprehodimo po ozkih ulicah Pirana, obiščemo glavno stolnico svetega Jurija in minoritski samostan. Vzpnemo se na staro mestno obzidje, kjer občudujemo razgled, nato pa se odpravimo na plažo, kjer opazujemo naravne lepote in morske polže. Na plaži prisluhnemo legendi o morski deklici Lani, nato pa se lotimo ustvarjalnih delavnic. Sledi kosilo in prosti čas za igro in kopanje. Popoldne se posvetimo zabavnim igram, kot je lov na zaklad, dan pa zaključimo s predstavitvijo svojih najdb in umetnin.

Načrt raziskovanja plaž v Piranu 

Prihod in pozdrav 

10:00 – Dobimo se na Tartinijevem trgu v Piranu, kjer bomo začeli raziskovalno avanturo. Pozdravimo se in se predstavimo, nato izberemo kapitana raziskovanja. Kdo bo naš vodja danes? Morda boš to prav ti! 

Spoznavanje Pirana 

10:15 – Sprehodimo se po ozkih ulicah Pirana, mimo zgodovinskih hiš in zanimivih stavb. Obiščemo glavno stolnico svetega Jurija in občudujemo njeno arhitekturo. Pot nadaljujemo mimo minoritskega samostana, kjer spoznamo nekaj zanimivih dejstev o samostanskem življenju.

Vzpon na obzidje 

11:00 – Vzpnemo se na staro mestno obzidje, od koder imamo čudovit razgled na Piran in Jadransko morje.  Ogledujemo si okolico in se pogovorimo o pomenu obzidja v preteklosti. 

Spoznavanje plaže 

11:30 – Spustimo se nazaj proti obali in se odpravimo na raziskovanje ene izmed piranskih plaž. Opazujemo naravne lepote in živali, ki živijo na plaži. Ugotavljamo, kakšne školjke najdemo na pesku in kakšne vrste morskih polžev so nekoč nabirali meščani in otroci.

Zgodba: Skrivnosti morske deklice Lane 

12:00 – Na sončni plaži si udobno namestimo brisače in prisluhnemo legendi o morski deklici Lani, ki je živela v Piranu in varovala njegove skrivnosti. Kaj misliš, kakšne skrivnosti skriva Piran?

Ustvarjalne delavnice 

12:30 – Po zgodbi se lotimo ustvarjalnih delavnic. Narišemo svojo morsko deklico Lano ali izdelamo čarobne školjke iz papirja. Izdelujemo male umetnine iz naravnih materialov, ki jih najdemo na plaži.

Kosilo in prosti čas 

13:00 – Kosilo na plaži. Po kosilu se lahko prosto igramo, kopamo ali raziskujemo obalo.

Namigi za raziskovanje 

14:00 – Opazovanje narave: Vzemi s seboj beležko in svinčnik. Zabeleži vse, kar vidiš – od ptic in rastlin do zanimivih kamnov in školjk. 

Zgodba o plaži: Povprašaj starše ali starejše o zgodbah in legendah, povezanih s Piranom! Morda ti bodo povedali kakšno skrivnost!
Zbiranje zakladov: Vsaka školjka, kamen ali košček lesa na plaži ima svojo zgodbo. Zberi jih in jih uporabi za svoje umetniške projekte!

Zabavne igre na plaži 

15:00 – Lov na zaklad: Skrij nekaj predmetov na plaži in napiši namige, ki bodo vodili do zaklada. Kdo bo prvi našel vse skrite zaklade?
Morski glasbeni stoli: Postavite brisače v krog in poslušajte glasbo! Ko glasba preneha, vsak poišče svojo brisačo in sede nanjo. Kdo bo najhitrejši?

Zaključek dneva 

16:00 – Po vseh igrah, ustvarjanju in raziskovanju se zberemo za zaključek. Vsakdo lahko predstavi svoje najdbe in umetnine. Skupaj ocenimo, kateri zakladi so najbolj zanimivi in lepi.

Dragi raziskovalci, komaj čakamo, da se srečamo na plaži v Piranu in skupaj odkrijemo vse njene skrivnosti. Prinesite s seboj veliko radovednosti, nasmeh in pripravljenost za pustolovščine! Se vidimo na plaži! 

članek uredila: Nika Korsič 

*** 

Utrinki iz drugih pustolovščin po skrivnostnih plažah slovenske obale. 

ANKARAN

Plaža na bivši policijski plaži tik ob italijanski meji in pri Debelem rtiču 

Plaža Valdoltra – pri avtokampu

Plaža Sv. Katarina – Školjčna sipina (Pokopališče školjk) in druge manjše plaže v skritih manjših zalivih

KOPER

Plaža v Semedeli in Žusterni

IZOLA

Plaža pri avtokampu v Izoli

Plaža Svetilnik

Sončno nabrežje, Plaža Delfin, Plaža Simonov zaliv, Belveder, Bele skale 

Ovinek do Pirana – Raziskovanje Jadranskega morja

Obisk Piranskih plaž smo nekoliko preložili. Vzeli smo si teden dni počitka in odšli na dopust. Naredili smo velik ovinek in raziskovali plaže na hrvaškem otoku. Iz obale nas je na otok popeljal trajekt.

PIRAN

Hiša tisočerih vrat

Vstopi v skrivnostni svet

Deli z drugimi
Živio
Midva sva FRIDA in FRIDO.
Živio
Sva navihana kot ti.
Živio
Najin materni jezik je slovenščina.
Živio
Slovenščina uporablja dvojino, zato sva dva.
Previous slide
Next slide